UI-forskare och Expressen svartmålar freds- och miljöaktivister

Miljö- och fredsaktivister blir uthängda som Putinkramare både i en rapport av två forskare vid Utrikespolitiska Institutet (UI) och av Expressen. Detta motsätter vi oss kraftigt. Den polarisering av debattklimatet i Sverige som detta är ett tydligt exempel på gynnar inte nedtrappningen av konflikter och därmed inte heller fredliga lösningar.
En under decennier aktiv miljö- och fredskämpe i Jordens Vänner, Tord Björk, har i en rapport skriven av forskare vid UI och Uppsala Universitet stämplats som rysk desinformatör. Detta på grund av engagemang för att skapa dialog mellan civila samhället i Ukrainas östra delar och de centrala och västra. Ett solidaritetsarbete som uppföljning på kontakter med ukrainska och andra central- och östeuropeiska aktivister som deltog på European Social Forum i Malmö 2008. Rapporten talar om en svensk miljöaktivist som Expressen häromdagen valde att namnge som Tord Björk (vilket redan framgick av en länk i rapporten).
Genom faktafel och missvisande val av vissa utlåtanden, personsamband och aktiviteter* ger rapporten och Expressen ett sken av att olika personer gemensamt går Putins ärenden. Men det som freds- och miljöaktivisterna står för med olika betoning är en kritisk granskning, inte minst av den egna regeringen, men också andra som tidigare och nuvarande ukrainska regeringar i händerna på stora kapitalägare. Men även det större stormaktsspelet mellan EU, Nato och Ryssland där befolkningen i Ukraina hamnar i kläm. I denna konflikt, som i så många andra konflikter, är ingenting svart-vitt, det finns inte en god och en ond kraft. De olika parternas intressen och ageranden måste granskas.
I det uppskruvade tonläge som råder i Sverige vad gäller Ryssland, och det upplevda hotet från Ryssland, så kan tydligen vem som helst råka ut för att bli stämplad som en desinformatör med uppdrag från Kreml. Den utveckling vi ser i vårt samhälle är mycket farlig och destruktiv och ovärdig vårt land.
Vi kommer att fortsätta verka för samhällen i fred och hållbarhet, i Sverige och i andra länder.
Jordens Vänner
Har du frågor? Kontakta Ellie Cijvat, Tel: 0737-78 22 42 E-post: ellie.cijvat(a)jordensvanner.se
 
*I rapporten påstår författarna att ett tvådelat möte hölls i juni 2014 där ena delen var vänsterinriktat där en svensk miljöaktivist deltog och det andra hade europeiska högerextrema som deltagare. Deltagare på det första mötet påstås i rapporten ha minglat och utbytt erfarenheter med de europeiska högerextremisterna. Om man tittar lite noga i rapportens länkar och letar efter datum framgår att mötena hölls 6-7 juli och 30-31 augusti. Det som påstås i rapporten är alltså en fysiskt omöjlighet.

Scroll to Top