Upplevelser från Ecuadors regnskogar

Inlägg från praktikantbloggen
GPS mätningarBuenos días!
Nu ska vi berätta om våra spännande upplevelser i regnskogen.
Måndagen den 23:e februari befann vi oss i Carchi i norra Ecuador på vår andra fältvecka. Vi hade två uppgifter att ägna oss åt. Dels skulle vi göra intervjuer med boende i byarna i anslutning till ett reservat som heter Bosque Protector Golondrinas. Med hjälp av intervjuerna skulle vi ta reda på vilka kunskaper och vilken inställning som finns hos lokalbefolkningen om reservatet. Resultatet är tänkt att användas som underlag för en miljökampanj. Förutom det så skulle vi GPS-registrera stigar och vägar som används vid en årlig fågelinventering.
Första dagen registrerade vi leder som passerade genom bergen. Före frukost startade vi GPS:en på 4000 meters höjd och såg soluppgången i det fantastiska landskapet av vulkanen Chiles sluttningar. På snirkliga vägar registrerade vi oss fram till Chical, där vi gjorde de första intervjuerna. Dagen därpå gick vi och registrerade ett antal sträckor i området kring Chical och grannbyn Maldonado och passade på att göra ytterligare intervjuer.
På onsdagen hade vi ett tuffare schema. Vi inledde med att registrera oss genom det vackra naturreservatet El Angel. När vägen blev för dålig övergav vi bilen och fortsatte till fots. Genom så kallad ”sekundär” skog, vilket är igenväxande kulturlandskap, vandrade vi oss fram till den lilla byn La Cortadera. La Cortadera har varit en by med kanske tjugo familjer, nu bor där tre. I den lilla skolan går fem elever. Trots byns otillgänglighet, utan möjlighet att ta sig dit på annat sätt än till fots eller på hästryggen, finns omvärldskontakt. På skolans dator har man internet!
Vi övernattade i La Cortadera för att nästa dag bege oss ut i regnskogen. Av en familj i byn hyrde vi hästar och red i två timmar, tills stigen blev för dålig också för hästarna och vi fortsatte till fots. I sju timmar vandrade vi i regnskogen på igenväxande stigar, klättrandes över och under fallna träd. Vi önskade att vi hade tagit med oss en machete!
Fågelinventeringen ger viktiga insikter i förändringar i biodiversiteten i Ecuadors fågelfauna, och GPS-registreringen är till för att underlätta inventeringen framöver. Trots den viktiga uppgiften kunde vi inte låta bli att känna oss som turister på grund av den fantastiska naturen. Vi vill varmt rekommendera alla att besöka norra Ecuador, vi skriver inte mer om det utan låter bilderna tala för sig själva!
Chao!
Tone och Frida
Läs mer om Jordens Vänners samarbete med Altropico
Fotogalleri

 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top