Uttalande: 70 år efter Hiroshima – inga fler kärnvapen – stoppa kärnkraft


6 augusti 2015
Idag minns vi den fruktansvärda attacken på Hiroshima för 70 år sedan, där många tusentals civila föll offer för USA:s atombomb, följt några dagar senare av en attack på Nagasaki. Sammanlagt dog mer än 230 000 människor.
Vi kräver en global nedrustning: Kärnvapen ska aldrig mer användas. Vi uppmanar Sveriges regering att ställa sig bakom den s k ’Humanitarian Pledge’ för ett förbud och avskaffande av kärnvapen, som 113 länder redan har gjort. [1] Vi uppmanar även alla länder som har kärnvapen att omgående ta de första stegen för att minska risken för oavsiktlig detonering.
Denna minnesdag upprepar vi också vårt motstånd mot kärnkraft, det ohållbara energislaget som som har en stor inverkan på människan och miljön och belastar framtida generationer med radioaktivt avfall. Teknologin för anrikning av uran för civilt kärnkraft kan också användas för produktion av kärnvapen. [2] Vi stödjer kampen mot ett nytt kärnkraftverk i Finland, i Pyhäjoki, och uppmanar alla att skicka en protest till Finlands regering.
För fred och hållbara samhällen – mot kärnvapen och kärnkraft!
https://www.jordensvanner.se/2015/mejla-en-uppmaning-till-finska-naringsministern
Noter
[1] http://www.icanw.org/pledge/
[2] http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article251514.ece

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top