Uttalande: Stöd för den fängslade miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko

Jordens Vänner uttalar sitt stöd för den fängslade ryska miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko. Vitisjko fängslades i samband med OS i Sotji under anklagelser om huliganism och avtjänar nu en treårig fängelsedom.
Jevgenij Vitisjko är geolog och arbetar för miljöorganisationen Environmental watch on North Caucasus (EWNC), som är en del av Friends of the Earth. De har jobbat många år med att uppmärksamma miljöförstöring i de södra delarna av Ryssland. Under vinter-OS i Sotji 2014 blev organisationen mycket uppmärksammad då de var aktiva i kampen mot miljöförstöringen runt OS och tog fram rapporter om miljöläget som spreds internationellt. Deras organisation blev synonym med kampen mot miljöförströelsen och Vitisjko själv med de trakasserier som drabbade civilsamhället.
Jevgenij och hans kollega Suren Gazaryan protesterade högt över en byggnad som stod under uppbyggande mitt inne i en nationalpark och anklagades för att ha klottrat ”skogen är till för alla” på ett stängsel som omringade både byggnaden och en stor del av den omgivande naturen. Byggnaden tros vara guvernörens sommarstuga. En rättsprocess startades mot Vitisjko som alltså dömdes till tre års fängelse för huliganism. Kollegorna hävdar att det tunga straffet är en hämnd för hans alltför högljudda aktivism. Vitisjko har erkänts som samvetsfånge av Amnesty, som arrangerar en stödaktion för Jevgenij den 4 mars i Stockholm. Vi uppmanar alla att:
Skriva på epostaktionen hos Avaaz
Manifestationen i Stockholm den 4 mars
Mer information Jordens Vänner Europa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top