V, MP och Fi bäst på miljö- och solidaritetsfrågor

Pressmeddelande 2014-05-12

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ står tydligast upp för de frågor som miljö- och solidaritetsrörelsen prioriterar. Samtidigt finns flera frågor som går över blockgränserna och där det skulle gå att bilda riksdagsmajoritet. Det visar den valkompass som nätverket Global Rättvisa Nu! presenterar idag.
Nätverket består av ett fyrtiotal miljö- och solidaritetsorganisationer som Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Svalorna, Attac och Framtidsjorden. Nätverket har skickat en enkät med sina hjärtefrågor till alla partier som fick mer än 1 procent av rösterna i förra valet.
-­­ V, Fi och MP delar nätverkets syn i nästan alla frågor. Därefter är det ett stort hopp ner till Socialdemokraterna och Folkpartiet som säger ja till ungefär hälften av miljö- och rättviserörelsens krav, säger Lars Igeland, från Jordens Vänner, en av initiativtagarna till valkompassen.
På andra sidan är det Moderaterna som i de allra flesta frågor går tvärt emot dessa rörelser. Sverigedemokraterna och Piratpartiet har inte svarat på enkäten. Några exempel på resultat finns i bilagan.

Hela valkompassen finns på www.globalrattvisa.nu Där kan alla jämföra sina egna åsikter med partiernas i dessa frågor.
Nätverket Global Rättvisa Nu! turnerar just nu till 29 svenska städer från Malmö i söder till Jokkmokk i norr för att lyfta miljö- och rättvisefrågorna inför valen i maj och september. Turnén avslutas med en debatt mellan riksdagspartierna i Stockholm 17 maj, en vecka innan EU-valet.

Kontakt
Lars Igeland, Jordens Vänner, 0738-20 30 34
August Nilsson. Attac, 0736-98 25 57
Torbjörn Vennström, Klimataktion, 0708-19 72 05 (även för frågor kring arrangemanget i Stockholm)
Ellie Cijvat, Jordens Vänner, 0737 – 78 2242

För mer info:
www.globalrattvisa.nu
info@globalrattvisa.nu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top