Läste du vår artikel i förra veckan om SIN-listan? Sven-Erik Sjöstrand från Jordens vänner sitter i styrelsen på Chemsec – gruppen av miljöorganisationer som skapar listan. Miljötidningen tog ett snack med honom!
Jordens vänners Sven-Erik Sjöstrand sitter i ChemSecs styrelse.
Chemsecs styrelse består av Jordens vänner, WWF, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen. Sven-Erik Sjöstrand från Jordens vänner har suttit i styrelsen 2 år nu.
Chemsec bildades 2003 med syftet att påverka REACH:s kemikalielista. Reach är en EU-förordning med syfte att byta ut giftiga kemikalier. Registrering är en viktig del för REACH.
– Med vår SIN-lista försöker visa upp kemikalier som borde registreras i REACH. De tar till sig det vi säger litegrann, jag uppfattar det som att de har stor respekt för våra tjänstemän.
Hittills har ChemSec arbetat hårt för att utöka SIN-listan.
– På senaste tid har vi fokuserat på just hormonstörande ämnen. Och nu har vi lanserat den här nya listan.
– Listan är jätteviktig, nu består den av över 626 ämnen. Det är ämnen som är väldigt giftiga, som vi vill fasa ut. På REACH-listan finns bara 138 stycken.
Orsak – stora kemiföretag pressar på, vissa länder har stor industri och har intressen i det. Räcker att en bromsar.
En orsak till att SIN-listan har utökats är ChemSecs påtryckningar på EU:s miljöbyrå ECHA, berättar Sven-Erik.
– ECHA ligger i Helsingfors. De har tidigare vägrat lämna ut vilka företag som producerar farliga ämnen samt i vilken volym. Vi har jobbat för att de ska släppa informationen och de har faktiskt släppt lite info nu, vilket gjorde att vi behövde utvecka SIN-listan.
Förutom SIN-listan så arbetar ChemSec också med någonting som heter Subsport.
– Det är en databas som visar på framgångsrik substition av kemikalier. Den erbjuder företag andra alternativ är de som finns på SIN-listan.
ChemSec har även bildat nätverk med andra miljöorganisationer.
– Med dem kan vi lyfta frågor och få en annan tyngd i dem.
ChemSec:s styrelse och medarbetare är glada över att ha släppt den utökade listan. Men nu blickar de framåt.
– Vi kommer fortsätta satsa på Subsport och SIN-listan men även på investeringsprojekt. Vi vill offentliggöra information om vilka företag som håller på med farliga ämnen, och visa den informationen för investerare. Vissa kommer dra sig undan då, de som tänker lite mer på miljön.
Läs förra artikeln om SIN-listan HÄR!
Text: Mikaela Nordin
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop