Vad kommer att hända i Paris?

Jordens Vänner är med och ordnar en bussresa till klimattoppmötet i Paris, tillsammans med flera andra organisationer och samordnat av KlimatSverige. Nedan mer information om vad som kommer att hända där.
Praktiskt
De flesta bussar går 7 eller 8 december. Väl på plats planerar vi en banderollverkstad i ZAC / “104” plus ett lägesmöte den 10 december.
Fredag den 11 december ordnar Friends of the Earth, vår moderorganisation, aktionen People. Power. Action där tanken är att bl a lyfta lokala kamper mot utvinning av fossila bränslen.
Lördag den 12 december kl 11 börjar den stora demonstrationen för klimat- och social rättvisa i Paris centrum, där folkrörelserna tar sista ordet.
Den 11 eller 12 kommer det även ske en stor civil olydnadsaktion, där mindre decentraliserade aktioner utförs allt eftersom förhandlingarna går över en s k ‘röd linje’ som aktivisterna har fastställt. Denna aktion kommer ske i närheten av förhandlingsplatsen. Två nätverk mobiliserar för detta, Climate Games och 350.org med flera.
Vi åker hem igen söndag den 13 december.
Vad gäller boendet så har inga masslogi-lösningar kommit till hittils. Human hotel är en sida där man individuellt matchas ihop med en värd.
Förhandlingarna och mobiliseringen
Länderna har precis haft ett förberedande möte i Bonn, som var sista anhalten för att försöka enas kring ett underlag för de sista förhandlingarna som sker i Paris. Mötet misslyckades, och förhandlingarna går snarare åt fel än rätt håll.
Klimatrörelsen har mobiliserat sedan ett bra tag tillbaka. Fler än 130 organisationer stödjer nu Coalition Climat 21, det nätverket som förbereder demonstrationerna den 12 december, ett Klimatforum den 5-6 december, och kallar till demonstrationer för klimaträttvisa den 28+29 november. Förväntningarna på förhandlingarna är väldigt låga. Det står klart redan nu att de inte kommer uppfylla rörelsernas krav på bindande avtal, minimal temperaturökning och att lämna kolet i marken.
Jordens Vänners krav
Vi kräver:
– att temperaturökningen ska hållas under 1,5 grader
– inga falska lösningar – som kärnkraft, s k geoengineering, CCS (infångning av koldioxid), och handel med utsläppsrätter
– klimaträttvisa – länderna i Nord måste ta sitt ekonomiska och tekniska ansvar för de historiska utsläppen
-en rättvis omställning – en drastisk minskning av utsläppen och omställning av transport-, energi- och jordbrukssektorn, för gröna jobb och ökad social rättvisa.

Dela gärna vår kamp!
Scroll to Top