Vad säger Ungdomsmottagningen?

I Miljötidningen nummer tre kan du läsa om hur de hormonella preventivmedlen förstör vår miljö. Har barnmorskor miljön i beaktning? Miljötidningen frågade Liselotte Nordh Rubulis, Kommunikationsansvarig på UMO.se
 
Text: Mikaela Nordin
Foto: Wikimedia commons

Informerar ni om hormonfria preventivmedel?
¬ Jag har dubbelkollat med vår barnmorska och, ja, vi informerar om hormonfria preventivmedel. Till exempel pessar och kopparspiral. Det finns idag två p-pillersorter med kroppseget östrogen. Det innebär en mindre miljöpåverkan än de p-pillersorter som innehåller syntetiskt östrogen. Tyvärr är de dyrare än många andra p-piller, och då blir det en kostnadsfråga. Vi har inte ett miljöperspektiv när vi informerar om detta, utan vi försöker ge så saklig information som möjligt. Det allra viktigaste är att unga förstår vikten av att skydda sig och att de får så saklig information som möjligt om de olika preventivmedlen som finns.

1 reaktion på ”Vad säger Ungdomsmottagningen?”

  1. Saklig information?

    Ja, saklig! information om de hormonfria alternativen saknas ibland vid besök på en ungdomsmottagning. Naturlig Familjeplanering har en lika hög säkerhet som hormonspiral. Barriärmetoder behövs för att minska risken för hiv/STI smitta. Tjejkondom är bäst, killkondom också bra. Och används inte dessa så ger även cervixpessar och slidpessar ett skydd. Viktigt också att ungdomsmottagningen berättar att pessar är kostnadsfritt i vissa landsting, liksom kopparspiral som också kan användas av dem som aldrig varit gravida. Och de p-piller med bioidentisk östrogen är fortfarande miljöfarliga då även progestinet påverkar fiskars fortplantning etc. Akut-p-piller innehåller höga halter av dessa. Ungdomar som mår dåligt av hormoner borde liksom vuxna ha möjlighet att prova ut vilket modell och storlek av pessar som passar bäst. Hur många ungdomsmottagningar kan hjälpa till med detta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top