Valkompass, vilka partier är bäst på miljö- och solidaritetsfrågor?

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ står tydligast upp för de frågor som miljö- och solidaritetsrörelsens prioriterar. Det finns samtidigt flera frågor där det går att skapa en majoritet över blockgränserna, enligt valkompassen från Global Rättvisa Nu!.
Nätverket består av ett fyrtiotal miljö- och solidaritetsorganisationer däribland Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Svalorna, Attac och Framtidsjorden. Nätverket skickade i våras en enkät med sina hjärtefrågor till alla partier som fick mer än 1 procent av rösterna i valet 2010.
”Från svaret gick det att se att V, Fi och MP delar nätverkets syn i nästan alla frågor. Därefter är det ett stort hopp ner till Socialdemokraterna och Folkpartiet som säger ja till ungefär hälften av miljö- och rättviserörelsens krav,” säger Lars Igeland, från Jordens Vänner, en av initiativtagarna till valkompassen. Moderaterna var det parti som i de allra flesta frågor går tvärt emot dessa rörelser krav.

Hela valkompassen finns på www.globalrattvisa.nu. Där kan alla jämföra sina egna åsikter med partiernas i dessa frågor.
Nätverket Global Rättvisa Nu! genomförde även en turné under våren till 29 svenska städer från Malmö i söder till Jokkmokk i norr för att lyfta miljö- och rättvisefrågorna inför EU-valet och de nationella valen. Turnén avslutades med en debatt mellan riksdagspartierna i Stockholm.
Även nu inför de nationella valen händer det mycket .  Jordens Vänner arrangerar bland annat valstugor i Stockholm och Uppsala tillsammans med andra organisationer. I Göteborg kommer Jordens Vänner även vara med och anordna en stor cykeldemonstration lördagen  den 13 september, dagen före valet. Läs mer och delta i Jordens Vänner lokala aktiviteter.

Läs mer
Bilaga till Valkompassen
Global Rättvisa Nu!:s hemsida med valkompassen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top