Världens värsta företag framröstade

Världens värsta företag, när det gäller miljö och mänskliga rättigheter, har röstats fram av Public eye award. Juryns pris gick till brittiska affärsbanken Barclays för att den driver på den finansiella spekulationen i mat. Allmänhetens röst röst föll på Vale, det brasilianska gruvföretag som ligger bakom Belo Monte-dammen i Brasilien.
 
 
 
 
 
Barclay´s huvudkontor i london. Banken leder den globala spekualtionen i livsmedel. Foto: bbodien/flickr.com

 
Belo Monte-dammen vid Xingufloden riskerar att dränka stora mängder regnskog där idag 40.000 människor lever. Dessa erbjuds ingen kompensation för den förlorade marken. Okontaktade grupper av ursprungsbefolkningar riskerar att dränkas. (se https://www.jordensvanner.se/2011/amazonas-hotas-av-300-dammprojekt)

Vale är världens näst största gruvföretag och av över 88.000 erlagda röster fick företaget 25.000. Det japanska företaget Tepco, ägare till det havererade kärnkraftverket i Fukushima, var god tvåa, bara 800 röster efter Vale.
Matspekulation ökar fattigdom

Juryns val av Barclays delades ut för att matspekulationen ökar fattigdomen och hungern eftersom det leder till prisökningar på mat.
Bakom Public eye award står Berne Declaration och Greenpeace Schweiz. Utnämningen är ett svar på det årliga ekonomiska toppmötet i Davos, Schweiz, och priset tillkännagavs samtidigt som årets Davosmöte i slutet av förra veckan.
Emil Schön

twitter.com/Miljotidningen

1 reaktion på ”Världens värsta företag framröstade”

  1. Inget av dessa företag kan verka utan nationalstatens godkännande.
    Korruption och och rädsla är mycket utbrädd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top