8 mars special: Birgitta Rydhagen på Linköpings universitet

Idag frossar vi i läsning för att fira internationella kvinnodagen! Birgitta Rydhagen från Linköpings universitet funderar kring billigare biljetter för män på fartyg.
 
 
 
 

Argumentet är att kvinnor och barn enligt tradition räddas först vid en förlisning.
Å andra sidan. 80 procent av de som dog i tsunamin i Sri Lanka 2004 var kvinnor. Kvinnor som inte kunde simma, klättra, eller överge barn och äldre. Vilken ekonomisk kompensation får de?
Det går hyfsat att tänka ”genus+miljö” när vi tänker på fattiga länder. På ”Andra”. Det känns okej att betrakta lankesiska kvinnor som offer. Men hur ska vi egentligen tänka när det gäller genus och miljö? Är det positivt om kvinnor börjar köra lika mycket bil som män? Visar det att de inte är offer utan aktiva individer? Gäller ”synden straffar sig själv” när män drabbas av hjärtinfarkt för att de äter för mycket rött kött?
En sak som bekymrar mig på allvar är att risktagande inte är könsneutralt. Så länge män dominerar i beslutsfattandet – i företag, i kommuner, i länder och hushåll kommer vi inte att se tillräckligt allvarliga försök att minska risken med klimatförändringar eller kemikaliecocktails.
Jag tycker vi ska kvotera in mindre riskbenägna personer! Jag tycker dessutom att vi ska kvotera in personer som inte tror att tekniska innovationer kan lösa alla miljöproblem. Vi står här beredda, massor av kvinnor och män som diskar mjölkförpackningar och använder matrester. Som cyklar i regn och rusk och investerar i vindkraftverk.
Att vi är mindre riskbenägna innebär att vi inte riktigt vågar ta steget att bli VD eller kommunalråd. Men vi är bra på action!
Text: Birgitta Rydhagen, forskare på Linköpings universitet. Arbetar bland annat med kartläggning av genusforskning inom området hållbart samhälle, miljö, och klimat åt Vetenskapsrådet.
Vill du också göra din röst hörd? Klicka här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top