Veckans krönika: Hur jag fick insikt i en miljöorganisation och testade soffor samtidigt


Jag, en 21-åriga österrikisk student som studerar miljöpedagogik i Wien, gjorde en fyra-veckors praktik på Jordens Vänner i Göteborg från mitten av maj till mitten av juni 2013.
Dels för att jag är mycket intresserad av att arbeta med miljöfrågor men också för att jag ville förbättra mina kunskaper i svenska.
För att bespara mig bostadskostnaden bestämde jag mig för att jag skulle använda mig av ”Couchsurfing” hela månaden som jag skulle stanna i Göteborg.
 
 
 

På Jordens Vänner gick det ganska bra för mig. Jag började min praktik väldigt trevligt med ett första samtal över en kopp te och en bit tårta. Jag njöt verkligen av den glada atmosfären och alla snälla kolleger. Första veckan var det inte lätt att kommer ihåg all svenska som jag hade lärt mig tidigare och att förstå alla mina uppgifter på rätt sätt. Men sen kom min svenska igång och efter en vecka var det väldigt kul att hjälpa lite till med olika saker. Vad jag tyckte mest om var att få kontakter till Jordens Vänners lokalgrupper och se hur de skulle uppmärksamma Världsmiljödagen. Jag var med på Göteborgs lokalgrupps firande av Världsmiljödagen och jag fick ringa runt för att stämma av olika saker – och för att det var en bra chans för mig att prata svenska.
Så hur gick det med min ”couchsurfing”? Jo, faktiskt bättre än jag tänkt mig.
Så här fungerar det, på den internationella hemsidan www.couchsurfing.org blir man medlem och gör en egen profil. Sen kan man söka efter andra medlemmar som vill ”hosta” (vara värdar=ge logi) dig över en varierande tid på deras soffa eller som ta sig tid att träffa dig och visa dig runt lite på platsen där de bor. Som motprestation kan du erbjuda din soffa. Så får couchsurfaren ett kostnadsfritt tak över huvudet och omvänt får värden chansen att upptäcker sin närmiljö på nytt sätt och kanske en inbjudan till couchsurfarens bostad. Det är ett givande och tagande och ett kulturutbyte samtidigt.
Innan jag åkte lyckades jag hitta sju värdar som skulle hysa mig mellan två till fyra nätter under mina första 2,5 vecka i Göteborg. Den övriga tiden stod ännu öppen. Det var väl sådär när jag måste flytta mitt tunga bagage flera gånger men det gick bra och jag har blivit en tränad bagage-bärare. En gång frågade även en svensk om jag behövde en skjuts till min nästa bostad eftersom jag har gått vilse och stod där lite desperat med mitt tunga bagage.
Att träffa många hjälpsamma människor, uppleva spontana situationer som man aldrig glömmer och att märka att man aldrig är ensam är vad jag uppskattar mest med att resa på detta sätt.
Min första värd tog sig tid för mig hela den första helgen och visade de bästa ställena i Göteborg. Alla mina värdar var väldigt trevliga och jag kände mig alltid som hemma och njöt av det jag uppfattar som svensk livsstil. Två värdar erbjöd mig att stannar kvar hos dem när jag inte hunnit hitta någon annan värd. Som ett litet tack hade jag tagit med en österrikisk ekologisk chokladkaka till varje värd.
Ett stor TACK till Jordens Vänner för att jag fick chansen att komma hit och uppleva en vacker tid i Göteborg! Jag har verkligen trivts här!
Sarah Bernberger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top