Veckans Krönika: Madeleine Sturelind

Låt oss säga att alla värsta framtidsbilder blir sanna. Koldioxiden i atmosfären ökar. Jordens temperatur stiger i takt med ökade koldioxidutsläpp. Dricksvattnet tar slut. Boskap dör av törst och brist på foder. På vissa platser tvingas människor emigrera för att komma undan det ökenlandskap som breder ut sig och på andra får människor fly från de vattenmassor som översvämmar deras hem. Hur mycket kan människan unna sig och ändå ha en jord kvar att leva på?
Text: Madeleine Sturelind, miljövetare och bloggar på MadeleinesStudio.com.
 
 
 

 
”Det händer inte oss i Sverige.”. Kanske kommer Sverige att komma lindrigare undan från klimatförändringarna än andra länder. Inte behöver vi andra länder? Sverige kan bli självförsörjande. Enligt jordbruksverket är Sverige självförsörjande på spannmål, mjölk och smör, men för att äta det vi är vana vid idag måste vi importera, från andra länder.
Större delen av dagens koldioxidutsläpp kommer från rika länder och de som blir drabbas av klimatförändringarna först är de fattiga. Det är de som inte har något annat att leva av när torkan gör jorden på deras gård obrukbar som kommer att knacka på Sveriges portar först. Sveriges självförsörjning klarar inte av den nuvarande befolkningsmängden.
När  hela länder i framtiden behöver få en del av Sveriges mat och vatten är självförsörjning bara en naiv dröm. För inte kan vi stänga gränsen för de människor som drivs på flykt eftersom vi i västvärlden tycker att flaskvatten är godare än kranvatten?
Det är unna-sig-mentaliteten som gör de små bäckarna till en översvämningsflod. Kött som har transporterats lång väg och där boskapen levt på sojafoder för att växa sig stora på minsta möjliga tid är billigt. Köpa ekologiskt kött blir dyrt när det är grillkväll flera dagar i veckan. Det dåliga samvetet kommer, men: ”Det är ju fredag och då måste man faktiskt få unna sig lite.”
Det verkar snart bli regn och det är jobbigt att cykla med en matkasse när det är nästan två kilometer till affären. ”Jag cyklade till jobbet i morse och nu kan jag faktiskt unna mig att ta bilen.” Det personliga koldioxidkontot växer, men det är lugnt. Du måste få unna dig och jorden går inte under för det.
Som många motståndare till klimathysterin säger har alltid jordens temperatur sänkts och höjt i perioder. Att den nu är på väg mot aldrig tidigare uppmätta nivåer är säkert bara en fas jorden går igenom. Människans livsstil har noll och inget att göra med tsunamivågor, jordbävningar och hagelstormar.
Så ryck upp dig jorden, liksom alla veganer, feminister och homosexuella är det bara en fas du går igenom.

1 reaktion på ”Veckans Krönika: Madeleine Sturelind”

  1. Jag tror inte miljörörelsen mår bra av alla överdrifter. Knappt något påstående har vetenskapligt stöd ovan. Koldioxidens inverkan på klimatet debatteras fortfarande. De flesta tycks mena att det påverkar, men man är inte alls säker på hur mycket. Klimatförändringar är inte detsamma som katastrof. Inte minst varmare perioder tidigare har visat att livet frodas. Det är de kallare perioderna som vi ska frukta. Industrikött är inte miljövänligt, men naturbeteskött är det oftast.
    Koldioxid är ingen egentlig förorening. Ökningen gör att växter behöver mindre vatten och de flesta växter växer helt enkelt bättre. Öknar blir grönare, skogen växer bättre, tom regnskogen tycks trivas med höjningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top