Veckans krönika: Fru Watt

Ursprungsmärkning tvingar elbolagen bekänna färg.
Hur vet vi att en vara är äkta eller om den lever upp våra krav? Allt som oftast får vi som konsumenter hjälp av en specifik märkning eller garanti på varans förpackning. Det finns på maten vi äter, kläderna vi bär och pappret vi skriver på. Men hur är det egentligen med det som vi använder mest av i våra hushåll: elen?
Text: Jennie Granbom (Fru Watt) Telge Energi
Foto: Ulrich Schulte
 
 

Idag uppger ca 80% av svenskarna att de köper omärkt el. Detta trots att hela 60% vill ha koll på ursprunget och att 0% vill att deras el kommer från kolkraft. Det många inte vet är att omärkt el alltid är smutsig.En stor del av konsumenterna gör köp baserade på andra värden än pris, och värdet för miljön väger ofta tungt. Det är alltså inte konsumenternas vilja att välja miljön som sätter stopp.
Undersökningar visar att elräkningen är den i särklass mest svårtolkade räkningen i de svenska hushållen. Många känner sig osäkra och om det är svårt att se skillnaden på produkterna elbolagen erbjuder är det ju svårt att göra ett medvetet val.
Men i januari 2013 hände något närmast revolutionerande på den svenska elmarknaden. Då infördes ett regelverk framtaget av Energimarknadsinspektionen som kräver att alla elbolag redovisar ursprunget på elen vi levererar. Ursprunget och koldioxidutsläppet ska göras tydligt, främst på våra fakturor, med hjälp av ett diagram som illustrerar fossila bränslen i rött, kärnkraft i blått samt förnybara energikällor som visas i grönt.
Detta betyder att vi precis tagit ett stort steg närmare en renare marknad som styrs av konsumenterna istället för eljättarna. Tidigare har det ställts krav på konsumenten att hen ska ha ett stort engagemang när det kommer till den egna elkonsumtionen, nu är det istället upp till oss leverantörer att göra det enkelt för köparen att välja rätt. Det känns självklart, eller hur?
Vi på Telge Energi har bara el från förnybara energikällor och vårt mål att öka tillgången av ren el på den svenska elmarknaden. Dagens krav på ursprungsmärkning av el är helt klart ett steg i rätt riktning. Nu kämpar vi för nästa steg och krav på att det ska bli ännu tydligare för konsumenten att kunna se precis vilken kraft de får. Vi visar nämligen gärna upp vårt helgröna diagram fyllt av krafter från sol, vind och vatten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top