Veckans Krönika: Medveten konsumtion

Nu publicerar MT en ny krönika varje vecka. Först ut är Karolina Grundin, på Medveten Konsumtion, som skriver om Alla hjärtans dag.
 
 
 
 
 
 
 
 

Säga vad man vill om Alla Hjärtans Dag men när näthat, kränkningar och fördomar verkar ha blivit vardagsmat, känns en dag som sätter omtanke i centrum ändå som ett halmstrå man trots allt gärna greppar efter.
Och idag, torsdagen den 14 februari, är det dags igen. Den trend som NK på 60-talet importerade från England och USA har slagit rot hos oss svenskar och idag vallfärdar vi till blomsteraffärerna och presentbutikerna i jakt efter symboler på uppskattning till nära och kära.
Men det är här som det är värt att stanna upp en liten stund och fundera. När du står där i blomsterhavet, har du då någon gång funderat över var rosorna du köper till mormor eller din bästa vän har odlats? Eller av vem?
Alla Hjärtans Dag är den svenska blomsterhandelns egen julafton och den dag det säljs allra mest rosor. Många av dessa rosor odlas i Afrika och Sydamerika och transporteras långa sträckor för att nå oss i kalla februari-Sverige. Och där någonstans på vägen glöms nog de som sått, vattnat och plockat våra blommor bort. Vi tänker inte på att de rosor eller de tulpaner vi köper i kvarterets charmiga blomsterbutik kan komma från platser där både miljö och mänskliga rättigheter sätts på undantag. Kanske känner vi att kedjan är för abstrakt för att orka fundera över dessa frågor. Kanske tänker vi att årets enda bukett rosor inte gör någon skillnad.
Men faktum är att det faktiskt gör det. För varje gång du väljer att köpa blommor certifierad av Fairtrade så väljer du också att stödja schysstare arbetsvillkor för den som plockat dina blommor. Och glädjande är att allt fler blomsterbutiker och livsmedelsaffärer också börjat inse detta och ta sitt ansvar. När jag själv ställde frågan i ett par blomsterbutiker i Stockholm blev jag glatt överraskad när flera faktiskt visade sig ha såväl buketter som stjälkblommor från Fairtrade-certifierade odlingar. Och enligt Fairtrade själva ökade försäljningen av Fairtrade-blommor med över 150 procent under förra året.
Tråkigare känns det att konstatera att ingen av de stora blommogramleverantörerna Interflora eller Euroflorist erbjuder leveranser av rättvist odlade blommor. Men förhoppningsvis är detta bara en tidsfråga för bägge organisationerna säger sig se över möjligheten inför nästa år.
Så tänk efter vad du egentligen vill ge dina nära och kära. Kanske är det en ros som får symbolisera din omtanke, kanske är det kvalitetstid eller en god middag. Oavsett vilket hoppas jag att årets Alla Hjärtans Dag blir någon slags motvikt till de senaste veckornas uppmärksammade näthat.
Och om du nu går ut på stan för att köpa blommor till någon du tycker om idag – fråga hur de odlats och av vem. Det är ett enkelt sätt att visa omtanke om fler.
Text: Karolina Grundin, Medveten konsumtion

Vill du också skriva en krönika till Miljötidnigen? Klicka här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top