Vi kräver rättvisa för mordet på Berta Cáceres och säkerhet för Gustavo Castro!

Jordens Vänner fördömer å det starkaste mordet på Berta Cáceres Flores, en internationellt erkänd försvarare av mänskliga rättigheter och miljö från urfolket Lenca. Hennes engagemang för att försvara mark, vatten och ursprungsbefolkningars rättigheter har erkänts av internationella organisationer, såsom Goldman Foundation som tilldelade henne 2015 års miljöpris Goldman Environmental Prize. Berta var företrädare för Rådet för urbefolkningar i Honduras (COPINH) och ledde kampen för att försvara sitt territorium. Hon förblir ett exempel för alla folk i världen.
Som svar på den skrämmande nyheten om mordet på Berta Cáceres mobiliserar Friends of the Earth-grupperna globalt, däribland Jordens Vänner / Friends of the Earth Sweden, för att kräva:
– att detta avskyvärda mord inte passerar utan rättvisa
– att ordentliga utredningar utförs och att de ansvariga hittas, döms, och därefter straffas
– att liv och rättigheter för Lenca-folket och medlemmarna i COPINH skyddas och garanteras. Förföljelse och kriminalisering av de som försvarar de mänskliga rättigheterna och naturen måste få ett slut!
På samma sätt kräver vi att den honduranska regeringen skyddar Gustavo Castro de Soto från Friends of the Earth Mexico, som var tillsammans med Berta Cáceres när hon mördades och som själv skottskadades. Den honduranska regeringen måste respektera hans integritet, frihet och mänskliga rättigheter, samt att man garanterar hans säkra återvändo idag till Mexiko snarast.
Vi stödjer också kravet att alla projekt som ifrågasätts av försvarare av mänskliga rättigheter och miljö läggs ner, inklusive vattenkraftprojektet Agua Zarca.
Hela världen sörjer Bertas död, och vi kommer inte att vila förrän rättvisa skipas.
Skriv på epostaktionen till stöd för Gustavo Castro!

Scroll to Top