Vi stödjer Vägs Ände-aktionen

På fredag 12 augusti 2016 kommer det att genomföras en civil olydnadssaktion mot förberedelserna för Förbifart Stockholm. Jordens Vänner/Friends of the Earth Sweden uttalar sitt stöd för aktionen Vägs Ände.

– Ska vi hejda klimatförändringarna måste motorvägen omprövas. Vi hoppas att aktionen väcker nytt liv i debatten om detta och andra motorvägsplaner, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande för Jordens Vänner/Friends of the Sweden.

Aktionen organiseras av ett fristående nätverk av aktivister och varje person tar själv ansvar för sina handlingar. Jordens Vänner står inte som arrangör men uttalar nu sympati för aktionen med den utformning som finns i den antagna aktionsöverenskommelse, dvs att inga maskiner eller människor skall skadas och inget våld användas.

Runt om i världen har klimataktivister bestämt sig för att ta Parisavtalets mål om att begränsa temperaturhöjningen till väl under två grader på allvar. Nyligen försökte aktiva miljöaktivister stoppa Vattenfalls kolbrytning i Tyskland. Nu vill en hejda bygget av Förbifart Stockholm.

– Projektet ökar trafiken och utsläppen och är inte förenligt med politikernas löften om att hejda klimatförändringen. Med sina kroppar kommer medborgare att göra det politikerna inte klarar av.

Jordens Vänner tillsammans med en rad organisationer arrangerar en klimatfestival i anslutning till Vägs Ände 10-14 augusti. Det blir aktionsträning, workshops, juridik, musik och poesi.  De som önskar kan delta i ickevåldsträning och sedan gå från klimatfestivalen till Vägs Ände- aktionen på fredagen. 

Kontakt:
Andrea Söderblom-Tay, ordförande, 0739-39 70 28
Lars Igeland, sakkunnig Trafikutskottet, 0738- 20 30 34

För frågor om Klimatfestivalen:
Lanja Rashid, projektmedarbetare, 0736- 46 00 36 

Mer information om Vägs Ände finns på www. vagsande.se

Mer information om Klimatfestivalen finns på Klimatfestivalen 2016

Scroll to Top