Vikarierande kommunikatör

Är du en driven kommunikatör med erfarenhet av insamling och marknadsföring och med stort intresse för klimat och social rättvisa? Vår nuvarande kommunikatör går på föräldraledighet och vi söker därför en vikarie fram till januari 2023. 

Jordens Vänner är den svenska grenen av Friends of the Earth International, världens största demokratiska miljöorganisation med över två miljoner medlemmar i 75 länder. Vi växer snabbt och är just nu inne i en omfattande digital utvecklingsresa.

Som kommunikatör ansvarar du för att kommunicera ut både kansli- och medlemsdrivna projekt och kampanjer i alla våra kanaler. Du skapar material som engagerar både nya och existerande medlemmar och strävar efter att nå ut med Jordens Vänners arbete till en bredare målgrupp och få upp våra frågor på samhällsagendan. 

Jordens Vänner är en medlemsdriven organisation som arbetar för klimaträttvisa både lokalt och globalt. Då Jordens Vänner arbetar med ett brett spektra av frågor kring miljö, klimat och solidaritet krävs att du har en förförståelse för kopplingen mellan dessa. Som kommunikatör har du en central roll för Jordens Vänners arbete för ett mer hållbart och rättvist samhälle genom att delta i utformningen av hur organisationen skapar opinion och påverkar beslutsfattare. 

Som kommunikatör är du med och utformar all vår kommunikation, från filmmanus till nyhetsbrev och fysiska annonser. Du omvärldsbevakar, spånar idéer och tar fram målgruppsanpassade strategier och budskap för kampanjer, medlemsvärvning och insamling. Våra medlemmar består av allt från ungdomsgrupper till lokalföreningar och månadsgivare. Utöver det kommunicerar du det som sker hos våra partners och systerorganisationer runt om i världen och i våra nätverk i Sverige. Tjänsten lägger därför stor vikt vid flexibilitet, förmåga att anpassa budskap och snabba växlingar.

Du kommer att jobba nära det övriga kommunikationsteamet och tillsammans utformar ni insamlingsarbetet och innehåll på hemsidan.

Du kommer också att ha ett nära samarbete med övriga anställda, från värvare till projektledare och tillsammans skapa och marknadsföra event, samt folkbilda genom inlägg på sociala medier och på hemsidan.

Vi söker dig som: 

 • Snabbt kan sätta dig in i organisationens utmaningar och frågor och ta fram relevanta strategier och lösningar inom kommunikationsområdet
 • Har en god förmåga att både samarbeta, kommunicera med andra och att självständigt leda processer 
 • Uppskattar flexibilitet, snabba växlingar och att arbeta med flera projekt parallellt 
 • Uppskattar varierade arbetsuppgifter
 • Är idérik, utåtriktad och prestigelös
 • Är kreativ och gillar att spåna idéer kring nya initiativ och kampanjmaterial

Formella krav: 

 • Eftergymnasial utbildning inom kommunikation, marknadsföring eller likvärdig, relevant utbildning
 • Dokumenterad erfarenhet av insamlingsarbete inom ideell sektor
 • Erfarenhet av arbete med sociala medier 
 • Mycket god skribent på både svenska och engelska
 • Van att skapa målgruppsanpassat material för olika kanaler 
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete i Mailchimp, WordPress. 
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med sökordsoptimering och Google Analytics 

Meriterande: 

 • Erfarenhet av att klippa enklare filmer (eller intresse och vilja att lära sig)
 • Tidigare erfarenhet från ideell sektor, folkrörelse och/eller klimat- och miljöorganisationer

Tror du att du skulle göra ett bra jobb men saknar några av de formella kraven? Du kanske har relevanta erfarenheter som vi inte tänkt på. Sök ändå! Vi utgår från att du står bakom organisationens värdegrund och har ett stort intresse för miljö-, klimat- och rättvisefrågor. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vad vi erbjuder:

Som medarbetare hos Jordens Vänner blir du del den svenska folkrörelsen för klimaträttvisa. Du får möjlighet att använda dina tidigare erfarenheter för att göra skillnad på riktigt och tillsammans med engagerade kollegor och samarbetspartners arbeta mot samma mål – ett hållbart, rättvist samhälle, lokalt och globalt.

Tjänsten är placerad på Jordens Vänners kansli i centrala Göteborg (med viss möjlighet till distansarbete). Då vi är en medlemsdriven organisation med många ideellt aktiva är en del arbete förlagt till kvällar och helger.

Jordens Vänner har kollektivavtal med Unionen.

Tjänsten är ett vikariat på 100 % med start i mitten av april.

Vi eftersträvar mångfald i våra arbetsgrupper och välkomnar alla sökande oavsett kön och könsidentitet, ålder, sexuell läggning, funktionsvariationer, etnisk och religiös tillhörighet.

Skicka din ansökan senast 2022-03-07 till: jobb@jordensvanner.se

Anställningsintervjuer genomförs löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum, så skicka in din ansökan så snart som möjligt.

Frågor om tjänsten besvaras av sofie.persson@jordensvanner.se

Facklig kontakt: Unionens ordförande Sebastian Mellgren sebastian.mellgren@jordensvanner.se

Scroll to Top