För den som är intresserad av att bli bonde finns det nu en möjlighet att odla grönsaker och föda upp djur – över internet.
Anna och Stephen Lynam är grundare av MinFarm.se, en tjänst där du skapar din egna virtuell gård. Den gård du skapar på internet är knuten till en av de lokala bondgårdar som är med i projektet. Du som kund har inte full kontroll över vad som odlas, men genom att odla en produkt på din virtuella gård blir du garanterad att få denna varan. På hemsidan får du även förslag på hur du förvarar dina varor över vintern och där finns recept som tipsar hur du ska tillreda dem för att få ut det mesta av dina egenodlade varor.
Genom att konsumenter bestämmer vad de vill köpa redan innan det har odlats kan bonden känns sig trygg med att få inkomst för de produkter som produceras. Som bonde över internet har du även möjlighet att se dina grödor och djur i verkligheten. Några dagar under året bjuder bönderna in kunderna för att de själva ska kunna se hur djuren mår och hur grödorna växer. Alla varor, utom ägg som levereras en gång i månaden, levereras under den speciella skördedagen på hösten. Detta minskar böndernas transportkostnader och även deras koldioxidutsläpp.
MinFarm.se vill tillsammans med bönderna skapa förutsättningar för ett hållbart livsmedelssystem som är anpassat till säsongen. Genom att undvika mellanhänder får kunderna lokalproducerade varor till samma pris som de säljs för i affären. Bönderna får en rimlig ersättning för sitt arbete och behöver inte konkurrera med storföretag.
Hemsidan där du skapar din egen gård på internet är än så länge ett pilotprojekt med åtta bönder och tio konsumenter, men ambitionen är att projektet ska finnas över hela Sverige.
Besök MinFarm.se för att läsa mer.
Text och foto: Madeleine Sturelind
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop