Virtuella gårdar hjälper verklighetens bönder

För den som är intresserad av att bli bonde  finns det nu en möjlighet att odla grönsaker och föda upp djur – över internet.
 
 
 
 
 

 
Anna och Stephen Lynam är grundare av MinFarm.se, en tjänst där du skapar din egna virtuell gård. Den gård du skapar på internet är knuten till en av de lokala bondgårdar som är med i projektet.  Du som kund har inte full kontroll över vad som odlas, men genom att odla en produkt på din virtuella gård blir du garanterad att få denna varan. På hemsidan får du även förslag på hur du förvarar dina varor över vintern och där finns recept som tipsar hur du ska tillreda dem för att få ut det mesta av dina egenodlade varor.
Genom att konsumenter bestämmer vad de vill köpa redan innan det har odlats kan bonden känns sig trygg med att få inkomst för de produkter som produceras. Som bonde över internet har du även möjlighet att se dina grödor och djur i verkligheten. Några dagar under året bjuder bönderna in kunderna för att de själva ska kunna se hur djuren mår och hur grödorna växer. Alla varor, utom ägg som levereras en gång i månaden, levereras under den speciella skördedagen på hösten. Detta minskar böndernas transportkostnader och även deras koldioxidutsläpp.
MinFarm.se vill tillsammans med bönderna skapa förutsättningar för ett hållbart livsmedelssystem som är anpassat till säsongen. Genom att undvika mellanhänder får kunderna lokalproducerade varor till samma pris som de säljs för i affären. Bönderna får en rimlig ersättning för sitt arbete och behöver inte konkurrera med storföretag.
Hemsidan där du skapar din egen gård på internet är än så länge ett pilotprojekt med åtta bönder och tio konsumenter, men ambitionen är att projektet ska finnas över hela Sverige.
Besök MinFarm.se för att läsa mer.
Text och foto: Madeleine Sturelind

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top