Volkswagen Sverige bemöter greenwashnomineringen

När finalisterna i Svenska Greenwashpriset tillkännagavs i början av veckan fanns Volkswagen Sverige med som en av fyra slutkandidater till Sveriges MINST attraktiva miljöpris. I ett mejl till Jordens Vänner meddelar Volkswagen Sveriges informationschef Marcus Thomasfolk att de har förståelse för nomineringen, men bestrider att de skulle ha lagt locket på när skandalen om dieselfusket briserade. – Värt att notera är att Volkswagen alltså inte verkar ha några invändningar mot nomineringen som sådan, säger Anna Danielsson, ordförande i Jordens Vänner.
I den ursprungliga nomineringstexten fanns följande formulering med:
“Volkswagen Sveriges hantering av skandalen var att göra sig otillgängliga och inte ge några svar.”
Det är den formuleringen som Volkswagen Sverige vänder sig mot. Marcus Thomasfolk skriver i sitt mejl till Jordens Vänner så här:
“Det är helt riktigt att vi inte kunde svara på så mycket första veckan, men då visste vi inte mycket och hade inte någon egentlig information om hur detta påverkade bilar sålda i Sverige. Så fort vi fick det, i slutet av september, ställde vi ganska omgående upp i flera större intervjuer i DN, Svenskan, TT, TV4, Sveriges Radio, morgonsoffor i TV etc. Vi har också skickat ut en ganska stor mängd pressmeddelanden och satte upp sajten vwdieselinfo.se som vi sedan dess regelbundet uppdaterat med nyheter, fakta och filmer. Allt för att vara så transparenta som möjligt med vad vi vetat och vad som sker. Även om jag har förståelse för att vi, efter vad som skett, hamnar på en sådan här nomineringslista är det samtidigt viktigt att förloppet blir korrekt beskrivet.”
Jordens Vänner har nu tagit bort den mening som Volkswagen Sverige invänt mot från omröstningssidan.
– Värt att notera är att Volkswagen alltså inte verkar ha några invändningar mot nomineringen som sådan, säger en lite förvånad Anna Danielsson, ordförande i Jordens Vänner. Vi är annars mer vana vid att kandidater försöker sätta press på oss för att vi ska ta bort dem helt från omröstningen.
– Vi ska också komma ihåg att Volkswagens dieselbilskandal är långt ifrån det enda problemet med biltillverkare och deras syn på miljön, vare sig hos Volkswagen eller hos andra biltillverkare, fortsätter Anna Danielsson. Även Volvo blev nyligen fällda för vilseledande miljöreklam, men med tanke på avslöjandet om dieselfusket i höstas har Volkswagen seglat upp som den just nu mest självklara representanten för hela bilindustrins otroligt cyniska sätt att låtsas bry sig om miljön.
Information om Svenska Greenwashpriset
Svenska Greenwashpriset, Sveriges MINST attraktiva miljöpris, delas ut årligen av Jordens Vänner med stöd av konsumentverket. Syftet är att uppmärksamma oärliga miljöbudskap, så kallad greenwash (grönmålning).
Finalister i Svenska Greenwashpriset 2016 är: Ekobyggmässan, Miljöpartiets partistyrelse, Stockholmshem samt Volkswagen Sverige.
Omröstningen pågår på nätet fram till den 5 juli 2016, och den som vill är välkommen att läsa om kandidaterna och lägga sin röst här.
Prisutdelning kommer att ske som vanligt på plats under Almedalsveckan, den 5 juli.
Kontakt
Pelle Hällje, kommunikationsansvarig: 0763-91 55 12
greenwashpriset(a)jordensvanner.se

Scroll to Top