Hållbar energi tillsammans – nytt studiematerial
13 nov 2024
Foto:
Kari Shea
Hållbar energi tillsammans – nytt studiematerial
Lär dig mer om hållbar energi och hur du startar en energigemenskap. På så sätt kan du både minska dina energikostnader och bidra till en hållbar framtid.

Är du en av dem som själv försöker minska din energianvändning, men slås ned av att de storskaliga lösningarna går för långsamt? Du är inte ensam! Just nu växer rörelsen för energigemenskaper – en medborgardriven energiomställning där människor går samman för att tillsammans hitta smarta energilösningar.

Vårt energiutskott driver framför allt frågan om just energigemenskaper och har tillsammans med Studiefrämjandet, Linköpings universitet, Färnebo folkhögskola, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket tagit fram studiematerialet Hållbar energi tillsammans.

Materialet är till för att underlätta för människor att komma igång och organisera sig, att hitta eller starta egna energigemenskaper eller ordna studiecirklar med vänner, grannar och bekanta.

Vad är en energigemenskap?

En energigemenskap är en grupp individer eller organisationer som samarbetar för att producera, dela och använda energi på ett effektivt och hållbart sätt. Det kan handla om allt från att installera solpaneler på taket till att dela elbilar eller investera i gemensamma vindkraftverk.

Fördelar med energigemenskaper

  1. Kostnadsbesparingar: Genom att dela resurser och investera tillsammans kan medlemmarna i en energi gemenskap minska sina energikostnader.
  2. Miljöpåverkan: Genom att använda förnybara energikällor som sol och vind kan energigemenskaper minska sitt koldioxidavtryck och bidra till att bekämpa klimatförändringarna.
  3. Gemenskap och engagemang: Att vara en del av en energi gemenskap stärker banden mellan medlemmarna och ökar engagemanget för hållbara lösningar.

Hur kan man engagera sig?

  1. Starta eller gå med i en energigemenskap: Börja med att undersöka om det redan finns energigemenskaper i ditt område. Om inte, överväg att starta en tillsammans med grannar och lokala organisationer.
  2. Starta studiecirklar, dela kunskap och resurser: Utbilda dig själv och andra om förnybar energi och hållbara lösningar. Dela resurser som solpaneler, batterilagring och elbilar.
  3. Påverka lokala beslut: Engagera dig i lokala politiska beslut och arbeta för att främja lagstiftning som stödjer energigemenskaper och hållbara energilösningar.

Energigemenskaper erbjuder en fantastisk möjlighet för människor att samarbeta och hitta smarta energilösningar. Genom att engagera sig i dessa initiativ kan vi alla bidra till en mer hållbar och rättvis framtid. Tillsammans kan vi göra mer!

Få hjälp att dra igång en grupp!

På vårt kansli i Göteborg finns tre anställda som bland annat jobbar med att stötta medlemsengagemang. Vill du få hjälp att komma igång, eller få kontakt med andra medlemmar? Skicka ett mail till matilda@jordensvanner.se så hjälper hon dig! Du kan också använda vårt medlemsforum där du själv kan skapa trådar för att komma i kontakt med andra intresserade medlemmar.

Bor du i Göteborg är du också varmt välkommen att utnyttja vår fina lokal vid Redbergsplatsen.

Vi är en av Studiefrämjandets medlemsorganisationer och drar du igång en studiecirkel kan du även få cirkelstöd från dem.

Tycker du att det här är viktigt?

Hjälp oss fortsätta vårt arbete!

Just nu skär den svenska regeringen ner på stödet till civilsamhället. Av princip har vi i Jordens Vänner inga företagssamarbeten. Det gör att vi drabbas extra hårt. Hjälp oss fortsätta bedriva vår verksamhet. Ge en engångsgåva eller bli medlem idag.