Omnibus – en mardröm för miljön och mänskliga rättigheter
14 mar 2025
Foto:
Friends of the Earth Europe
Omnibus – en mardröm för miljön och mänskliga rättigheter
EU-lagstiftning kopplad till miljö och mänskliga rättigheter hotas att rivas upp över en natt i och med EU-kommissionens omstridda Omnibus-förslag. Läs mer om vad förslaget innebär och vad du kan göra för att agera.

I flera år har miljö- och människorättsorganisationer runt om i Europa kämpat för att få till en lagstiftning som tvingar företag att ta hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter. Efter påtryckningar från civilsamhället och utdragna förhandlingar, röstade EU igenom direktiven CSDDD och CSRD som innebar att företag måste hållbarhetsrapportera och förebygga övergrepp mot miljön och mänskliga rättigheter i hela produktionsledet. Även om direktiven kritiserats för att vara otillräckligt var de ett steg i rätt riktning. Nu hotas de och andra direktiv att helt urvattnas i och med EU-kommissionens nya så kallade Omnibusförslag.

Vad innebär Omnibusförslaget?

EU-kommissionen beskriver Omnibusförslaget som ett sätt att förenkla regelverk, underlätta för företag inom EU att hållbarhetsrapportera och stärka EU:s konkurrenskraft. I realiteten innehåller förslaget förändringar av lagstiftning som skickar EU flera år tillbaka i sitt hållbarhetsarbete. Konkret innebär förslaget bland annat att:

  • EUs direktiv för hållbarhetsrapportering täcker 80% färre företag än tidigare. 
  • Företag slipper utföra due diligence (granskning av verksamheten i syfte att identifiera och hantera risker och faktiska skador mot människor och miljö) på underleverantörer längre ned i produktionskedjan.
  • Företag inte längre behöver avsluta samarbeten där övergrepp mot mänskliga rättigheter och miljön upptäcks.
  • EUs medlemsländer slipper krav på att hålla företag ansvariga för övergrepp mot mänskliga rättigheter och miljön, och på att tillåta att offer för övergreppen representeras rättsligt av fackliga organisationer eller NGOs.
  • Företag inte längre måste agera på sina planer på att minska utsläppen.
  • Implementeringen av EUs direktiv skjuts upp så att inget företag kommer att vara skyldig att följa något av dem förrän som tidigast 2027.

Effekten av förslaget blir därmed att endast ett fåtal företag, de med över 1000 anställda och inte dessa företags indirekta underleverantörer, kommer att behöva rapportera sin klimat- och miljöpåverkan. Möjligheterna att skydda människor och miljö från företags övergrepp minskar också drastiskt. Resterande företag uppmanas rapportera frivilligt och företagssamarbeten ska ske ”under antagandet” att ingen part kränker mänskliga rättigheter eller miljön.   

Omnibusförslaget hotar därmed att omvandla EUs direktiv till ett instrument för greenwashing

Ett instrument för greenwashing

Frivilliga direktiv har hittills aldrig gett någon effekt. Just därför har miljö- och människorättsorganisationer kämpat hårt för bindande avtal. Ändå låter EU-kommissionen nu företagen själva bestämma om de ska arbeta för ökad hållbarhet och social trygghet. Utan konsekvenser för de företag som bryter mot de lagar som EU röstade fram för bara ett år sedan, är incitamenten desto mindre. Detta tillsammans med att inte hela produktionskedjan innefattas såvida det inte uppkommer varningssignaler, upphäver själva syftet med due diligence – nämligen att granska verksamheter proaktivt och bestraffa övertramp.

Att kravet på företag att agera på sina övergångsplaner för att minska sina utsläpp försvinner är sedan ett förslag som EU medger kommer från olje- och gasföretag. Företagen måste alltså ha planer för ökad hållbarhet men de måste inte implementera dem. 

Omnibusförslaget hotar därmed att omvandla EUs direktiv till ett instrument för greenwashing snarare än att införliva de löften om transparens, jämförbarhet och krav som de först innebar. Det viktiga blir att företagen har kollat så att allt går rätt till, inte att se till så att det faktiskt går rätt till, när kravet på att avbryta samarbeten med företag som visar sig bryta mot mänskliga rättigheter eller skada miljön försvinner.

De perspektiv som lyfts när Omnibusförslaget motiveras är nästan uteslutande från företag. EU-kommissionen öppnar dessutom upp för att civilsamhällesorganisationer ska stängas ute när företag genomför due diligence. 

Omnibusförslaget är därför ett skräckinjagande exempel på hur våra ”demokratiska” institutioner överlåter mer och mer makt till företagen på bekostnad av människor och miljö.  

Vad händer nu?

Omnibusförslaget har tagits fram under strikt sekretess och utan de vanliga rundor som genomförs med berörda aktörer. Förslaget slog därför ner som en blixt från klar himmel när det släpptes i februari. Nu ska förslaget behandlas av Europaparlamentet och Europarådet och det har därför tillfälligt kommit ut till allmän beskådning. Det gör att det nu finns en tillfällig möjlighet att stoppa förslaget innan det blir verklighet. 

En bred koalition av civilsamhällesorganisationer har gått samman för att motsätta sig förslaget. Redan i januari, innan förslaget var ute officiellt, varnade 170 organisationer från civilsamhället, fackorganisationer, människorättsorganisationer med flera för riskerna med förslaget i ett gemensamt uttalande. Nu fortsätter påverkansarbetet för att stoppa förslaget.

Men tiden är knapp. Europarådet och Europaparlamentet har instruerats att påskynda ett beslut om att skjuta upp implementeringen av direktiven och inom kort kommer det beslutas vilka som kommer att behandla Omnibusförslaget, vilket kommer att sätta tonen för förhandlingarna. 

Vad kan du göra?

Mejla våra svenska EU-parlamentariker och kräv att förslaget stoppas. Här hittar du hela listan med kontaktuppgifter.

Läs mer:

Hjälp oss fortsätta vårt arbete!

Det kostar att vara en förening. Regeringens politik har drabbat civilsamhället hårt och på två år har vi förlorat i princip alla våra statliga bidrag. För att vi ska kunna fortsätta vårt arbete efter 2025 behöver vi öka vår egen insamling. Tycker du att det vi gör är viktigt? Ge gärna en gåva. Varje bidrag räknas.