/AP-fonderna
Pensioner som hotar våra barns framtid
Samtidigt som vi kämpar med vår klimatångest, skippar bensinbilen och undviker palmolja investeras över 2000 miljarder kronor av våra pensionspengar i allt från fossilgasprojekt till oljebolag. Utan att vi har något att säga till om. Vill du vara med och ändra på det?
AP-fonderna

Det här är AP-fonderna

AP-fonderna är ett samlingsnamn för våra allmänna pensionsfonder och består av 6 olika fonder. Första till fjärde AP-fonderna är fonder som vi inte själva väljer att investera i. AP-fonderna förvaltar och investerar tillsammans över 2000 miljarder kronor. Sammanlagt utgörs över hälften av världens börser av pensionspengar. Ändå är det ett ämne som är svårt att skapa engagemang kring. Kanske för att det känns krångligt och svårt, kanske för att vi helst inte vill tänka på pensionen över huvud taget. Tyvärr gör våra pensionspengar just nu väldigt stor skada, utan att vi har något att säga till om. Vi tycker att det är orimligt att våra pensioner säkras genom investeringar som hotar våra barns framtid. Därför kräver vi att AP-fonderna slutar investera i verksamheter som bidrar till klimatkrisen och kränker mänskliga rättigheter.

AP-fonderna investerar bland annat i: 

  • Fossilgasprojekt. I Moçambique har utvinningen av fossilgas tvingat tusentals människor att lämna sina hem och triggat en nationell, väpnad konflikt som lett till att  hundratals mist livet och att 700 000 människor är på flykt. 
  • Oljebolag. AP-fonderna har bland annat investeringar i Chevron, ett av världens smutsigaste oljebolag som under trettio år dumpade 59 miljarder liter giftigt avfall och 62 miljoner liter råolja i Ecuadorianska Amazonas.
  • Diktaturer. AP-fonderna har investerat över 2000 miljoner kronor i länder som Egypten, Bahrain och Kazakstan, utan några krav på mänskliga rättigheter. 
  • Palmolje- och sojaindustrin. Palmolje- och sojaindustrin är en av de största anledningarna till regnskogsskövling och utarmning av den biologiska mångfalden. På olika platser i världen tvingar enorma plantage undan både lokalbefolkning, djurliv och viktig regnskog. 

Vad gör vi?

I Sverige har Jordens Vänner genom nätverket Schyssta pensioner varit med och påverkat Första och Andra AP-fonden (som förvaltar våra pensionspengar) att sälja sitt innehav i fossila bolag. 2022 anmälde vi tillsammans med en rad andra organisationer och 3000 privatpersoner AP-fonderna till FN. I vår aktionsgrupp kämpar vi på olika sätt för att få upp frågan på agendan och kräver att AP-fonderna ställer om och slutar investera våra pensionspengar i verksamheter som hotar vår framtid. 

Vad kan du göra?

  • Sätt press på AP-fonderna Kontakta AP-fondernas Etikråd för att ställa frågor om deras investeringar eller kräva att våra pensionspengar investeras på ett schysst sätt.
  • Gå med i vår aktionsgrupp Maila pensioner@jordensvanner.se för att få veta mer.
  • Sätt press på politikerna Riksdagen är ansvarig för lagstiftningen som styr AP-fonderna. Maila riksdagspolitiker för att visa att du bryr dig! Maila finansmarknadsminister Niklas Wykman och kräv att AP-fondernas nya regelverk följs upp: finansdepartementet.registrator@regeringskansliet.se
  • Låt fler veta mer Diskutera och dela information om AP-fonderna och hur de investerar våra pensionspengar, så att fler får upp ögonen för de problem som finns och ställer krav på både AP-fonderna och politiker.
  • Bidra ekonomiskt Allt Jordens Vänners arbete möjliggörs genom gåvor. Med ditt bidrag kan vi både bedriva påverkansarbete i Sverige och stötta våra partners som står på frontlinjen i kampen för miljö och mänskliga rättigheter.

Tvåfaldig vinnare av svenska greenwashpriset

Varje år delar Jordens Vänner ut antipriset svenska  greenwashpriset. Priset tilldelas organisationer och företag som genom falsk marknadsföring framställer sin verksamhet som hållbar.  AP-fonderna är den enda aktör som vunnit vårt antipris Svenska greenwash-priset vid två tillfällen.

Läs mer: