Leo Rudberg och Lovisa Johansson är Jordens Vänners nya ordförande
3 maj 2024
Leo Rudberg och Lovisa Johansson är Jordens Vänners nya ordförande
Under helgens årsmöte valdes Rudberg och Lovisa Johansson till Jordens Vänners nya ordföranden. Deras gemensamma vision är ett modigt Jordens Vänner som tar plats i samhällsdebatten och bygger broar mellan folkrörelser.

Sedan 27 april har Jordens Vänner två nya ordförande. Båda har lång erfarenhet av folkrörelser och politiskt arbete. Deras gemensamma vision är ett Jordens Vänner som tar plats i samhällsdebatten. I en tid av minskad demokrati och ökad högernationalism och företagsinflytande vill de ta kampen mot både greenwashing och fascism.

Lovisa Johansson är hållbarhetsvetare och har varit engagerad i folkrörelser i över tio år. Inom Jordens Vänner har hon tidigare varit både ordförande, arbetat med värvning och med föreningens internationella program . Hon har också suttit i Fältbiologernas riksstyrelse, och har erfarenheter av politiskt strategiarbete inom områden som antivåldsarbete, hemlöshet och hållbar samhällsplanering. Lovisa brinner särskilt för frågor som rör miljörättvisa och mänskliga rättigheter, inkluderande samhällsbygge, det fria ordet och kulturell frihet, samt antirasistisk feminism.

– En särskild hjärtefråga är hur vi kan engagera nya målgrupper i rörelsen, både vad gäller ålder och ursprung. Min vision är ett Jordens Vänner som både synar den nuvarande politiken och visar vägen mot ett välmående samhälle där vi lever inom naturens gränser, säger Lovisa. 

Leo Rudberg är statsvetare, debattör och aktivist som i 18 år kämpat för klimaträttvisa, urfolksrätt, biologisk mångfald och HBTQ+-personers rättigheter. Han har tidigare bland annat arbetat som förbundsordförande för Fältbiologerna, föreläsare för Amnesty International och aktivistsamordnare för Jordens Vänner. 

– Världen ser mörk ut just nu. Vi i Jordens Vänner kämpar för en radikalt annorlunda värld – en värld där motorvägssatsningar, angiverilagar och stöd till fossilindustrin ersatts av ekologiska metoder, ökad självförsörjning och respekt för mänskliga rättigheter. Hotet kommer både från Sverige och Europa, där klimatförnekande fascister mobiliserar stort inför EU-valet. Därför kommer vi i år intensifiera vårt aktivistiska arbete för miljörättvisa, säger Leo. 

I en tid av klimatkris och ökad fascism har Jordens Vänner en otroligt viktig roll att spela.

Båda två ser framför sig ett Jordens Vänner som tar större plats i den samhällspolitiska debatten och knyter samman frågor som rör miljö, klimat och rättvisa. 

– I en tid av klimatkris och ökad fascism har Jordens Vänner en otroligt viktig roll att spela. Vi ser hur allt hänger ihop och vet att en annan värld är möjlig. Vi kan bygga broar mellan kamper, utveckla nya samarbeten och bidra med systemkritiska, forskningsbaserade kunskaper och perspektiv. Därför lovar vi att göra vad vi kan för att Jordens Vänner ska synas och höras mer än på många år – på gator och i demonstrationer, i etablerade och sociala medier, med folkbildning och aktivism, i förtvivlan och hopp, med ilska och kampglädje, säger båda i ett gemensamt uttalande.