Öppet brev till politiker och massmedia
Hur skulle ett hållbart, rättvist samhälle som håller sig inom planetens gränser kunna se ut? Läs vårt öppna brev om steg som måste tas för att hantera de miljö- klimat- och samhällskriser vi står inför.

Vi kan inte fortsätta leva som om det finns fyra jordklot. Utsläppen av växthusgaser måste upphöra långt tidigare än Sveriges officiella klimatmål. Det tillväxttänk, där naturresurser förbrukas alltmer, måste upphöra.

Det räcker inte med tekniska åtgärder för att klara klimatproblemen. Vi måste hushålla med jordens begränsade naturresurser. Därför är det nödvändigt med systemförändringar, samhällsförändringar och livsstilsförändringar. FN:s resurspanel säger att vi måste konsumera mindre för att rädda klimatet. Vi påpekar att det är politiken som måste ordna så det fungerar för folk att minska resursförbrukningen.

Transporter

Det innebär bland annat att:

  • Massbilism är omöjlig,
  • Transportbehovet måste minska kraftigt,
  • Ökad närproduktion, särskilt av mat,
  • Mer närservice,
  • Minskad bilism och flygtrafik,
  • Stopp för stora vägbyggen och
  • Förbättrad kollektivtrafik

Naturvårdsverket och flera forskare har sedan ett flertal år tillbaka sagt att för att klara trafikens del av klimatutsläppen så måste vi minska transportbehovet och biltrafiken – det räcker inte med tekniska åtgärder. Vi kan också minska transportbehovet genom att makthavare underlättar för och uppmuntrar till mer digitala möten, mer arbete hemifrån och mer semester på närmare håll.

Batteriproduktion och gruvbrytning

Därmed behövs inte så mycket batterier, som politiker och massmedia talar om. Metaller och annat återvinns istället för gruvsatsning.

Jord- och skogsbruk

I princip självförsörjande matproduktion ordnas i balans med naturens kretslopp och skogsbruket blir kalhyggesfritt.

Industriproduktionen

Förbjud växthusgasutsläpp från fossilindustri och andra stora växthusgasutsläppare om 3 år. Omställningen ska bekostas av företagen själva utan något som helst stöd från det offentliga. Omfördela finansiering och subventionering av fossilindustri och andra stora växthusgasutsläppare till miljövänlig industri, forskning, utveckling och produktionsuppskalning, där klimat- och miljöeffekt vid lyckat resultat i kombination med sannolikhet att lyckas utgör prioriteringsprinciper vid objektiv utvärdering utan inverkan av andra ofta förekommande oväsentligheter, greenwashing, bortförklaringar och fördröjande argumentation. Förbjud sådana konkurrenshämmande regelverk och branschtrösklar vars primära effekt är att försvåra nyetableringar av miljövänlig industri.

På industriproduktion ska ställas krav på:

  • Minimalt råmaterialbehov hos produkt vid tillverkning och användning ur ett livscykelmaterialbehov.
  • Minimalt energibehov vid tillverkning och användning ur ett livscykelenergibehov.
  • 10 års garanti på produkter förutom förbrukningsartiklar – kvalitetshöjande och livslängsförlängande.
  • Förbjud inbyggt slitage.
  • Minimera antal varianter av likartade produkter och standards till exempel mobilladdare, batterier, toasitsar med mera. Inför/återinför tjänstemannaansvar och politiskt ansvar så att utdömt vite i offentlig verksamhet ska betalas av de politiker och höga tjänstemän, som är ansvariga för besluten, och så att själva verksamheten (till exempel ett lasarett) inte drabbas. Storföretags och storföretagsorganisationers direkta påverkan på politiska beslut i EU och Sverige måste stoppas. Inför höga straff för mutbrott och vänskapskorruption.

Energi- och elanvändning

Energianvändningen och elanvändningen minskar både genom energisnål teknik och energisnålt levnadssätt. Endast förnybara energikällor används, men med måtta, eftersom även de förnybara energikällorna har viss negativ miljöpåverkan. Kärnkraft är ingen lösning.

Ekonomisk tillväxt

En snabb och rättvis omställning skulle kunna leda till ökad ekonomisk tillväxt under en tid, men med färre men hållbara produkter utan inbyggt slitage skulle det senare leda till minskad BNP, alltså negativ ekonomisk tillväxt, samtidigt som vi får det bättre med bättre hälsa.

Skapandet av pengar

Pandemin lärde oss att pengar inte är problemet. Då skapades hundratals miljarder ur tomma intet. Pengar måste skapas av staten, inte av privata banker. Penningsystemet behöver reformeras genom att staten genom Riksbanken ger ut pengar till medborgarna, till statskassan eller till lokala banker och bankerna förmedlar pengar mellan låntagare och långivare, vilket många felaktigt tror att de gör redan idag. Reformen genomförs stegvis med stabilitet och första steget är Riksbankens förslag på e-krona. Betalsystemet är då säkrat och staten genom medborgarna behöver inte skydda bankerna längre.

Vad ska avgöra vad som produceras?

Produktion måste bestämmas av människors behov och naturens begränsningar, inte av människors begär och vinstintressen. En rättvis omställning måste ordnas så det fungerar för alla, särskilt för dem med ont om pengar.

Från sysselsättning till meningsfulla arbeten

I ett framtida, verkligt hållbart samhälle kan vi skapa meningsfulla arbeten med kortare arbetstid och där vi delar på de viktiga arbeten, som behöver genomföras.

En annan värld är möjlig!