/
Ur Miljötidningen
Att skydda regnskog mitt i ett krig
9 maj 2023
Att skydda regnskog mitt i ett krig
De bor mitt i skottlinjen för Colombiakonflikten, på mark de kämpat för att få leva på och bruka. Precis innan pandemin kom var Jordens Vänners internationella programhandläggare Rebeca Borges Machado i Colombia och mötte personer ur Awa-folket, en grupp som i decennier fört kampen för rätten till sin kultur och sin plats på jorden.

Klockan är halv sju på morgonen och jag befinner mig på migrationsverket vid den colombianska gränsen. Det tar bara tre minuter innan jag får inresetillstånd. I bilen väntar mina ecuadorianska kollegor med en kopp kaffe och några ostkakor till frukost. När vi startade resan förvarnade de mig om att det var viktigt att jag använde rätt kläder i Colombia:

– Klä dig aldrig i svart eller olivgrönt för då kan du förväxlas med gerillan.

Nu varnar de mig igen:

– Om polisen eller militärer stoppar oss måste du hålla tyst.

Olika poliser stoppar oss sedan tre gånger på tre timmar. Min kollega påminner mig mellan stoppen:

– Jag svarar på alla frågor och om de frågar dig, berätta inte om ditt jobb utan säg att du är här för att besöka ett naturreserverat.

Vilket är sant; vi är på väg till ett urfolksterritorium där ett reservat har etablerats mitt i den colombianska konflikten.

När Awa-folket lyckades få den här marken från staten var området mycket torrt eftersom skogen tagits bort och använts som betesmark i många decennier. Men Awafolket kallas också Skogsfolket, för att de traditionellt bor mitt i skogen. Husen ligger långt ifrån varandra och är svåra att se när man närmar sig de skogiga bergen. Det speciella med Chocó- regnskogen är att den ligger mellan Anderna och kusten. Området har den största nederbörden i världen och skapar ett unikt klimat där 20 procent av växtarterna enbart finns här. Awafolket gav nytt liv till marken och skogen, efter 35 år kan vi nu njuta av ett reserverat som enbart sköts av urfolket. Det finns en matsal, en orquidário (en sorts växthus), många
stugor, ett andligt hus och en stor bygnad med 20 sovrum och några studierum. Allt används när besökare kommer från universitet eller forskningsinstitutioner.

Deras kamp är imponerande, dessutom måste man förstå vad det innebär att skydda regnskog mitt i ett krig. Colombianska kriget har pågått i 50 år. Awa-folket har påverkats starkt, liksom andra urfolk och småskaliga bönder i Colombia. 2007 erkände Colombias Constitutional Court att Awa-folket som kollektiv är offer för kriget, att de är på väg att försvinna på grund av våld och marginalisering och att kriget påverkar urfolk oproportionerligt
i jämförelse med andra medborgare.

För ungefär tio år sedan mördades reservatets kanslichef och flera av hennes kollegor av beväpnade grupper. Detta därför att de stod emot att marken här skulle användas
i kriget. Grupperna tog sedan kontroll över alla byggnader för att använda till egen logi. Efter ett tag lyckades folket få det tillbaka. Det finns massor av berättelser som denna. Varje person jag pratar med har förlorat någon närstående i kriget: föräldrar, syskon, vänner. Och
fortfarande läggs det ut landminor på deras marker. Det värsta är insikten om att situationen inte har förändrats till det bättre. Efter 2016 års fredsavtal blev det bättre i landet i några månader.

– Vi fick känna hur ett liv i fred kan vara. Men tyvärr varade det inte. Nu har situationen snabbt försämrats och vi vet redan vad det kommer att innebära för oss. Vi har sett det förut, säger RC, 25 år.

RC kommer från ett annat område mitt i Amazonas, där Awa-folket fortfarande kämpar för sina markrättigheter. Han är nu dödshotad av högermilis efter att han deltog i en kampanj för att stoppa koka-jordbruk i urfolksterritorier. Han vill skapa ett reserverat även i sitt territorium,
och använda det för ekoturism och forskning.

Några veckor efter min resa kommer pandemin. Den påverkar Awa-folket på många sätt, särskilt ökar våldet i dessa områden och konflikten är nu värre än innan fredsavtalet. Under pandemin har 37 massakrer ägt rum i Colombia under 34 veckor av utegångsförbud, bland andra har tre barn mördats i det här reservatet. Awa-folket fortsätter att organisera sig för sina rättigheter trots allt. Vi på Jordens Vänner är stolta över att ha dem som samarbetspartners och hoppas att vi kan fortsätta stötta deras kamp tills deras verklighet har förändrats. #SOSpuebloAwa.