Årskrönika 2024
Hur sammanfattar man ett år av engagemang? Här har vi samlat ett axplock av det otroliga arbete som har gjorts inom föreningen under året. Tack för att du är med! ❤︎
Årskrönika 2024
Utbildning för föreningens nya mobiliserare i maj.

Fred, demokrati, klimat och rättvisa

Kopplingarna mellan fred, demokrati, klimat och rättvisa har präglat mycket av det arbete som gjorts i föreningen under året. Tillsammans med andra miljö- och rättviseorganisationer och engagerade individer var aktiva i Jordens Vänner med och arbetade fram kampanjen #Taettklivframåt. Kampanjen är en fortsättning på den gula EU-valskampanjen som togs fram inför EU-valet.

Jordens Vänners fredsutskott har också varit drivande i en mängd andra aktiviteter för att koppla ihop fred, rättvisa, ekologi och demokrati. Utöver kampanjen #Taettklivframåt har de bland mycket annat varit med och arrangerat den första aktionsveckan för fred och klimaträttvisa, bidragit till den omfattande kampanjen för folkomröstning om DCA-avtalet med över 40 000 underskrifter och deltagit på World Social Forum i Kathmandu. Allt fler har slutit upp bakom uppropet för fred och klimaträttvisa och Nätverket fred och klimaträttvisa har bildats för att driva arbete vidare.

Sida vid sida för och med varandra skyddar och stärker vi demokratin, mänskliga rättigheter, folkbildning och arbetar för fred och en hållbar framtid.

Samarbete mellan rörelser

Samarbete har varit annat återkommande tema under året. Våra ordförande Leo Rudberg och Lovisa Johansson varit med och anordnat demonstrationer, hållit tal på event och manifestationer och skrivit en rad debattartiklar tillsammans och i solidaritet med andra rörelser och organisationer. Här kan du läsa några av artiklarna (vissa är bakom betalvägg): 

Leo och Lovisa i mångfaldsparaden i Almedalen.

Under fyra dagar i augusti arrangerade Jordens Vänner tillsammans med Färnebo Folkhögskola och Ta tillbaka framtiden årets upplaga av Sommarforum och Klimatfestivalen. Ett fyrtiotal deltagare samlades på Färnebo för föreläsningar, workshops, mat och gemenskap. Läs Emils reflektioner från dagarna på Färnebo och hans tankar om hur klimatrörelsen kan växa längs den sociala dimensionen.

Årets höstmöte med tema ”Vi ger inte upp!” gick även det i samarbetets tecken. Inbjudna gäster från olika delar av civilsamhället talade om allt från klimaträttvisa för orten, lokal organisering och kampen för Palestina till hur vi kan ta tillvara på engagemang hos personer med NPF-diagnoser och möjliga samarbeten mellan fack- och miljörörelsen.

I oktober flyttade kansliet in i en ny central lokal på Sankt Pauligatan 1 i Göteborg. Förhoppningen är att den nya lokalen ska fungera som ett vardagsrum och en mötesplats för både medlemmar och resten av civilsamhället. Vill du ordna en studiecirkel, planera kampanjer på, måla banderoller eller låna lokaler till något helt annat? Som medlem är du varmt välkommen att utnyttja lokalen! Skicka ett mejl till info@jordensvanner.se eller kom förbi på en kaffe. Kansliet är bemannat tisdag-torsdag. 

Deltagare på höstmötet framför föreningens nya lokal.

Alla vinner på klimaträttvisa

…ett hopp och en tröst i vetskapen att det finns andra, många andra, som också tror på och kämpar för en bättre värld.

Med stöd från MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) genomförde Jordens Vänner under 2024 projektet Alla vinner på klimaträttvisa. Projektet riktade sig till unga mellan 13 och 25 år och gick ut på att låta unga aktivister använda konst, kultur och folkbildning för att öka engagemanget och kunskapen om klimat- och rättvisefrågor.

Projektet ledde till att fyra nya kreativa ungdomsgrupper bildades. Vivve startade en låtskrivargrupp som bland annat uppträdde på Kulturnatta i Göteborg och Höstmötet. Hanna ordnade workshops i kreativt skapande och resultatet blev en publikation på temat ”I Min Utopi”. Alva startade en serietecknargrupp vars verk bland annat tryckts som klistermärken och hänger som utställning på kansliet i Göteborg. På sociala medier har serierna visats av 66 000 personer! Här kan du inspireras av delar av materialet som skapats under året.

Under sommaren reste också 16 unga mobiliserare runt på festivaler, mässor och event för att folkbilda om klimaträttvisa. Här kan du läsa om Axels och Walters upplevelse.

Miljötidningen är tillbaka!

2023 kapade regeringen Informations- och kommunikationsbidraget som tidigare gått till stora delar av civilsamhället för att sprida kunskap, skapa engagemang och påverka opinionen i frågor som rör globala utvecklingsfrågor. Det förlorade stödet innebar att Miljötidningen tvingades pausas. Men tack vare projektet ‘Alla vinner på klimaträttvisa’ samt en hel del samarbete och mängder av ren envishet, släpptes under hösten 2024 ett specialnummer. Signe, Linn, Julia och Johanna drog under våren igång en ideell redaktion. Ingen av dem hade gjort något liknande förut. På några månader lärde de sig allt från InDesign till postens distributionsregler, hittade skribenter, skrev egna artiklar och fick ihop det fantastiska specialnummer av Miljötidningen som landade i alla medlemmars brevlådor i november. Utvalda artiklar från numret går nu att läsa här på hemsidan!

Trots att Miljötidningen i nuläget fortfarande saknar finansiering har den ideella redaktionen beslutat att fortsätta ge ut tidningen i någon form även under 2025 – håll utkik i den mejl och din brevlåda!

Rekordstort intresse när LKAB vann Greenwashpriset

Aldrig förr har Greenwashpriset väckt lika stort engagemang som i år. Närmare 10 000 personer röstade och kampen blev jämn mellan Lantbrukarnas Riksförbund, Liberalernas partistyrelse och LKAB. Till slut blev det ändå LKAB som kammade hem miljörörelsens stora antipris. En (o)värdig vinnare tycker vi!

Priset delades ut på bokmässan i Göteborg och på plats för att diskutera finalisterna och priset fanns tre fantastiska panelister: Sara Elvira Kuhmunen, ordförande för det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra, Sara Nilsson Lööv, klimatpsykolog och en av initiativtagarna till Rebellmammorna och Gunnela Ståhle, ordförande i Vi Konsumenter och tidigare ansvarig för djurskyddsfrågor på LRF. Representanter från alla tre nominerade hade bjudits in men tackade nej. 

Redan nu kan du nominera till nästa års pris! Läs mer här.

Att förstöra skogar och marker, offra urfolks kultur, historia och möjlighet till försörjning kan omöjligt vara hållbart. Vi behöver omdefiniera den så kallade gröna omställningen.

Årets panel tillsammans med ordförande Lovisa Johansson på prisutdelningen.

Nya forum för skogsengagemang

Skogen har länge varit en av Jordens Vänners hjärtefrågor, och har tidigare ingått i Bonde- och urfolksutskottets bevakningsområde. Men under våren kom styrelsen överens om att bilda ett nytt utskott, då både skogen, jordbruket och urfolksfrågorna hamnat i alltför kritiska lägen för att samsas i ett och samma utskott. Under sommaren bildades därför formellt det nya Skogsutskottet i Jordens Vänner. I utskottet finns representanter från ett par olika skogsgrupper, skogsinventerare, forskare och en miljöjurist.

En tanke med det nya Skogsutskottet är att fungera som en slags sambandscentral för ett växande nätverk av skogsgrupper och enskilda inventerare inom Jordens Vänner, som med ganska snabba puckar ska kunna stötta vid överklaganden och även driva processer när skogsbolag bryter mot miljöbalken. Ett annat syfte är att erbjuda ett sammanhang för kunskapsutbyte genom att arrangera föreläsningar, skriva debattartiklar och opinionsbilda, precis som Jordens Vänners övriga utskott. I december skrev utskottet tillsammans med Skogsupproret, Skydda Skogen, Extinction Rebellion samt urfolksledaren Uruba Pataxò och etnologen MC från Brasilien en debattartikel om Stora Ensos miljöbrott i Brasilien

Sedan i våras samarbetar Jordens Vänner också med Skogsföreningen i Ale. En fantastisk lokal förening som de senaste åren lyckats skydda stora områden skog från skövling genom att inventera och överklaga avverkningsanmälningar av skogar med höga naturvärden. Skogsföreningen i Ale är en av de grupper som har representanter med i Skogsutskottet.

Rädda nattågen!

Lyssna på majoriteten som vill se en klimatomställning och håll ihop landet – satsa på nattågen!

Tillsammans med bland annat Skiftet, Järnvägsfrämjandet, Back on Track och SOL-nätverket har lokalgruppen i Umeå, Trafikutskottet och aktiva medlemmar kämpat för att rädda de nattågslinjer mellan Göteborg och Jämtland/Umeå som har eller ska avvecklas. I november anordnades en konferens med studiebesök i Gävle och i samband med att de sista nattågen mellan Umeå-Göteborg avgick arrangerades manifestationer i båda städerna. En debattartikel publicerades i DN och manifestationerna uppmärksammades i flera reportage och intervjuer. Kampen för nattågen fortsätter! Här kan du skriva under namninsamlingen hos Skiftet.

Luciatåget för nattåget på Göteborgs centralstation.

Hållbar energi tillsammans

Just nu växer rörelsen för energigemenskaper – en medborgardriven energiomställning där människor går samman för att tillsammans hitta smarta energilösningar. Tillsammans med bland annat Studiefrämjandet har Energiutskottet tagit fram ett studiematerial om hållbar energi och energigemenskaper till stöd för grupper som vill engagera sig i frågan. I september arrangerades också ett webbinarium på samma tema. Materialet är till för att underlätta för människor att komma igång och organisera sig, att hitta eller starta egna energigemenskaper eller ordna studiecirklar med vänner, grannar och bekanta. Ladda ner materialet här.

Människor och miljö framför företags ekonomiska vinster

Idén om systemförändring genomsyrar allt Jordens Vänners arbete. Vi tror på samhällen byggda på jämlikhet, ekonomisk, ekologisk och social rättvisa. För att nå dit behöver vi utmana det nuvarande ekonomiska systemet som bygger på att företag har rättigheter – inte skyldigheter. Genom en mängd olika kampanjer har Jordens Vänner och våra partners i Latinamerika och Mocambique kämpat för ett system där människor och miljö sätts framför företags ekonomiska vinster.

  • Inför EU-valet ordnade EU-utskottet ett webbinarium med Kenneth Haar från Corporate Europe Observatory (CEO) som bevakar storföretagens makt i EU och Maximiliam Isendahl från NordBruk om EU:s jordbrukspolitik.
  • Efter stora påtryckningar från civilsamhället röstade EU:s medlemsländer tillslut igenom lagen CSDDD som syftar till att hålla företag ansvariga för miljö och mänskliga rättigheter, inte bara i sin egen verksamhet utan även i hela produktionskedjan. Under 2023 kämpade vår företagsmaktsgrupp outtröttligt för att sätta press på Sveriges regering, som in i det allra sista övervägde att rösta ner förslaget. I mars var företagsmaktsgruppen drivande i kampanjen #backaintenu för att få regeringen att ändra sig.
  • Tillsammans med bland annat våra partners från UDAPT var representanter från Jordens Vänner på plats i Genéve vid FN-förhandlingarna om ett bindande FN-fördrag för transnationella företag om mänskliga rättigheter.
  • Jordens Vänners utskott för ett nytt ekonomiskt system har under flera år skrivit på ett dokument om vägar mot ett nytt ekonomiskt system där människor och miljö sätts framför företags ekonomiska vinster. I oktober publicerades texten äntligen på hemsidan och går att ladda ner som PDF här.

Internationell solidaritet

Vi tror att lösningarna på de globala kriser vi upplever redan finns. De hittas i perspektiv och levnadssätt hos de många grupper som lever och försörjer sig på jorden utan att förstöra den. På grund av institutionaliserad ojämlikhet, rasism och koloniala strukturer ges de många gånger ändå inte utrymme i den politiska debatten. 

Jordens Vänner driver inga egna projekt utanför Sverige. Istället samarbetar vi med partners som delar vår vision och värdegrund, men som har lokala kunskaper och erfarenheter som vi saknar. Från vår privilegierade position ser vi det som vår skyldighet att lyfta deras röster och bidra ekonomiskt, men det är våra partners som bäst avgör hur medlen ska användas och projekten genomförs. Många av de grupper vi samarbetar med lever under konstanta hot och trakasserier – men står ändå på frontlinjen i kampen för regnskogens, och planetens, överlevnad. För våra partners är stödet från Jordens Vänner helt avgörande för att de ska kunna bedriva sina verksamheter.

I början av februari kom beskedet att regeringen river upp avtal och dubblar egeninsatsen för organisationer som fått stöd från SIDA – utan någon framförhållning eller övergångsperiod. En stor del av kansliets jobb under året har därför handlat om att säkra finansieringen till våra partners.

Med några dagar kvar på året saknades bara 10 000 kronor och den 17 december nådde vi till slut vårt insamlingsmål för 2024. Tack vare de över 12 500 enskilda gåvor som kommit in under året har vi, med stöd av SIDA, kunnat stötta våra partners 2024 med totalt 5,2 miljoner kronor. Här kan du läsa om våra partners fantastiska arbete.

I november fick vi dessutom fira att Anabela Lemos, grundare av vår partnerorganisation, Justiça Ambiental! Moçambique tilldelades Right Livelihood Award för sin outtröttliga kamp för miljö, klimat och rättvisa. 

Vi vet fortfarande inte hur framtiden ser ut för vårt internationella program. Just nu har vi stöd av SIDA fram till mitten av 2025, men med höjd egeninsats, vilket innebär att vi behöver öka vår egen insamling ytterligare för att kunna fortsätta stötta våra partners. 

Våra vänner i UDAPT visar förödelsen som kvarstår efter Chevrons oljeutsläpp i Ecuadors regnskog. Tillsammans kämpar vi för ett bindande FN-fördrag för transnationella företag.

International Solidarity System

Genom Friends of the Earth International är Jordens Vänner del av ISS – International Solidarity System. När lokalsamhällen, organisationer eller enskilda individer hotas för sitt engagemang för miljö och mänskliga rättigheter, eller riskerar att förlora sina marker på grund av landgrabbing kan vi tillsammans mobilisera stöd och sätta press på politiker. Genom insamlingar, epost-kampanjer och direkt politisk påverkan har vi tillsammans med vårt internationella nätverk arbetat för att stötta våra systerorganisationer världen över. 

Vill du få uppdateringar om aktuella solidaritetsaktioner för att kunna agera när det behövs? Fyll i vårt formulär så lägger vi till dig på vår mejllista. 

Lokalt

Bokcirklar, remisser, filmvisningar, föreläsningar, demonstrationer och lokala samarbeten. Runt om i Sverige driver våra lokalgrupper en rad olika frågor och lokala kampanjer. 2024 genomfördes bland mycket annat allt det här:

  • Alternativ Stad/Jordens Vänner Stockholm arrangerade aktioner för ett bilfritt Skeppsbrokajen, skrev remissyttrande om Stockholm Stads miljöplan, och deltog med bokbord och scenframträdanden på flera evenemang för miljö, fred och rättvisa. Vill du vara med under 2025? Nästa medlemsmöte äger rum den 13 januari.
  • Jordens Vänner Göteborg fortsatte kämpa för ett bilfritt Kungstorget genom manifestationer och remisser, ordnade föreläsningar och demonstrerade outtröttligt för klimatet varje fredag i Brunnsparken.
  • Falu Miljögrupp – Stoppa kärnkraften firade ett 50-årsjubileum de önskat inte hade behövts.
  • Jordens Vänner Norrköping ordnade bokcirklar om ”Skogslandet” och ”Tusen och 1 art”, och arrangerade filmvisning av Outgrow the System och föreläsning med Lisa Röstlund.
  • Jordens Vänner Helsingborg skrev färdigt ett första utkast på en bok om miljörörelsens historia, ordnade diskussionsmöten och filmvisningar, hade bokbord på flera evenemang och kämpade för att uppmärksamma fler på behovet av att minska både bilismen och energianvändningen genom bland annat insändare och mejl. 
  • Jordens Vänner Umeå ordnade bokcirklar och var drivande i kampanjen för att rädda nattågen.
  • Jordens Vänner Uppsala fortsatte med klimatstrejker på Forumtorget varje fredag, ordnade studiecirkel om återbruk och fortsatte arbetet för en återbruksgalleria. Gudrun från lokalgruppen har skrivit en bok om sitt engagemang som du kan läsa mer om här.
Kent Vickström utanför Folkets Hus i Falun.

Var med och påverka 2025 

Med allt som just nu pågår runt om i världen behöver vi bli fler som kämpar för en hoppfull, rättvis och hållbar framtid. Känner du att du saknar erfarenhet och är osäker på vad du kan bidra med? Du behövs precis lika mycket! Du kanske vill koka kaffe på ett möte. Eller skriva ut flygblad. Sköta tekniken på en filmkväll. Bara prata och få stöttning för att klimatkrisen känns tung att bära ensam. Oavsett vad vi vill göra och vad vi har för förmågor och behov gör vi störst skillnad när vi gör det tillsammans! Håll koll i vår kalender efter kommande aktiviteter eller fyll i vårt engagemangsformulär så återkommer vi med en kampanj, projekt eller uppgift som kan passa dig.

Tack för att du är med!